Hvorfor ikke spare i verdipapirfond?


Du har ingen penger til overs som kan spares

Uavhengig av årsaken til trang økonomi så kan sparing være en vei ut av den på sikt. Det krever imidlertid at du forsaker noe i dag, for å ha mer å rutte med i morgen.

For noen få er det ingenting igjen å forsake. Da blir sparing en umulighet. Hvis dette gjelder deg bør dine ressurser i første omgang brukes på å lete etter muligheter til økt inntekt eller reduserte kostnader. Så får sparing eventuelt settes på dagsorden ved en senere anledning.

Du vil overhodet ikke ta noe risiko med sparepengene dine

Sannsynligheten for å tape alt i et verdipapirfond er mikroskopisk, men ikke null. Hvis bevisstheten om at sparepengene dine kan falle i verdi ødelegger nattesøvnen din bør du vurdere andre sparealternativer. Men vær oppmerksom på at ingen sparing er totalt risikofri.

Det nærmeste du kommer risikofri sparing i Norge i dag er bankinnskudd. I norske banker er dine innskudd garantert opp til 2 millioner kroner. Dessverre innebærer selv bankinnskudd med innskuddsgaranti en risiko for at pengene dine blir mindre verdt over tid grunnet inflasjon og skatt. Dette kan du lese mer om her.

Likevel er banksparing tryggere enn å ha pengene i madrassen, hvor du ikke en gang har risikofri rente til å beskytte deg mot inflasjonen og er utsatt for innbruddsrisiko og brannfare.

Forstår ikke risiko og/eller kostnader i verdipapirfond

Til tross for at verdipapirfond er blant de aller greieste spareproduktene å sette seg inn i er det ikke alle som opplever at de forstår og kjenner risikoen, kostnadene og mulighetene for avkastning så godt som de føler at de burde. Inntil du forstår produktet tilstrekkelig godt er det ikke tilrådelig å investere i verdipapirfond fordi du i så fall vil foreta sparevalg i blinde.

Samtidig er det kanskje verdt å reflektere over at ingen andre spareprodukter er i nærheten av tilsvarende gjennomsiktighet og sammenlignbarhet på tvers av ulike produkter og tilbydere. Informasjon om kostnader, risiko og nettoavkastning oppdateres på daglig basis for alle fond, og er lett tilgjengelig gjennom et stort antall nettsteder, papiraviser og andre kanaler.

Betingelsene for å kunne forstå verdipapirfond og finne frem til gode alternativer er altså de aller beste på sparemarkedet. Her på altomfond.no finner du informasjonen du trenger for å kunne lykkes med fondssparing.

Du vil bli styrtrik i en fei

Sparing i verdipapirfond egner seg best som grunnstamme i en gjennomtenkt sparestrategi, hvor du bygger økonomisk trygghet og handlefrihet gjennom systematisk atferd over tid og fornuftig spredning av risiko.

Verdipapirfond som spareprodukt er ikke konstruert med tanke på kortsiktige og vågale veddemål i verdipapirmarkedene. Spekulasjon og sparing er to forskjellige ting. Verdipapirmarkedene åpner for begge deler, men verdipapirfond er tilrettelagt for sparing.